Kategórie
 
 
 
 
 

Ristretto, espresso, doppio, lungo...

Ristretto, espresso, doppio, lungo - poznáte jednotlivé typy káv a kávové nápoje?

Zoznámime vás s jednotlivými kávami a ich ďalšími variáciami, aby ste vedeli, čo presne si vychutnávate, alebo zistili, čo všetko vám svet kávy ponúka.


Najčastejšie spôsoby prípravy kávy bez mlieka na espresso kávovaroch.

Espresso, nápoj zo 7-10g kávy extrahovaný pri teplote okolo 90 stupňov pod tlakom 9 barov počas cca 25 sekúnd. Objem nápoja je približne 30ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom. Šálka má objem cca 60ml.

Ristretto, koncentrovanejší kávový nápoj. Základný rozdiel oproti espressu je v objeme nápoja. Kým espresso obsahuje cca 30ml vody, ristretto len cca 20ml. Dosiahneme to jednoducho, kávu zomelieme na jemnejšie a cez páku nám pretečie počas 25 sekúnd menej vody. Často sa môžeme stretnúť s „jednoduchším“ spôsobom prípravy ristretta – bez prestavovania mlynčeka. Extrakcia sa jednoducho ukončí skôr, po natečení 20ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom. Objem šálky je tiež cca 60ml.

Doppio, jednoduchšie „dvojité“ espresso. Dvojitá dávka kávy, dvojitý objem extraktu a dvojitá dávka kofeínu. Pri príprave do jednej šálky natečú dve espressa.  

Lungo, alebo espresso pripravené do väčšej šálky 120ml – 150ml podávané s konvičkou horúcej vody. Voda sa doleje do espressa podľa chuti.

Piccolo, nesprávny názov pre espresso alebo ristretto! Piccolo neexistuje.

Presso, kávový nápoj pripravený do veľkej šálky dlhou extrakciou hrubo namletej kávy vyznačujúci sa svetlou hrubou penou bez chuti, alebo „spálený“ smradľavý nápoj drevnatej chuti bez krémy extrahovaný dlhší čas. Spolu s kávou a veľa kofeínu sa do šálky počas dlhej extrakcie dostanú aj škodlivé látky spôsobujúce tráviace ťažkosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia